pellet - opał do piecy

Pellet to granulowany materiał drzewny powstający z odpadów (wióry, trociny czy zrębki) i sprasowany pod wysokim ciśnieniem. Jest to opał ekologiczny, spalający się niemal w całości (niewielka ilość popiołu na tonę spalonego pelletu – niewielka strata paliwa), w procesie jego wykorzystania nie powstaje w zasadzie CO₂ (tylko tyle, ile było potrzebne do wzrostu roślin niezbędnych do jego wytworzenia), jest również kaloryczny (4,6 kW energii cieplnej z 1 kg pelletu) i łatwo dostępny. Taki materiał jest więc bardzo atrakcyjny do ogrzewania domostw, wymaga jednak kupna pieca na pellet. Na rynku jest duża oferta kotłów na ten typ materiału. Jak dobrać właściwy model, żeby służył długie lata? Przedstawiamy garść pomocnych informacji.

Jak wybrać piec na pellet

Przede wszystkim piece na pellet powinny być łatwe w obsłudze: zautomatyzowane, posiadać mają maszynowy podajnik i panel sterujący pracą całego systemu, dostosowujący wydajność grzewczą kotła do warunków atmosferycznych i rodzaju zastosowanego pelletu. Jeżeli kocioł na pellet ma wbudowaną sondę lambda, będzie dodatkowo regulować ilość nadmuchiwanego na palnik powietrza, co pozwoli jego użytkownikom na oszczędne gospodarowanie paliwem (dokładniejsze spalanie). Warto jest poszukać urządzenia, które jest dwufunkcyjne (podgrzewa również wodę), nie trzeba będzie instalować dodatkowego ogrzewacza. Urządzenia tego typu powinny być wyposażone w funkcję automatycznego zapłonu, poprawia to ich funkcjonalność i ogranicza konieczność każdorazowego rozpalania. Piec na pellet powinien być również wyposażony w czujnik bezpieczeństwa, umożliwiający samoczynne wygaszenie pieca oraz chroniący zgromadzony w środku opał przed cofnięciem się płomienia. Z przechowywaniem materiału palnego wiąże się kolejna kwestia: choć pellet jest łatwy i czysty w przechowywaniu, należy jednak zarezerwować miejsce w kotłowni na jego zapasy oraz rozważyć sposób podawania opału do kotła. Do wyboru mamy podajniki pneumatyczne (możliwość ustawienia zbiornika na opał poza kotłownią, np. na zewnątrz budynku, rozwiązanie droższe) i ślimakowe typu rynnowego i retortowego. Ten ostatni umożliwia też spalanie innego rodzaju paliw (np. ekogroszek), jest jednak mniej wydajny. W takim piecu konieczne może być też zainstalowanie stosownego palnika do różnego typu paliwa. Moc urządzeń należy zawsze dobrać indywidualnie do zapotrzebowania danego gospodarstwa. Można kupić kocioł na pellet o większej mocy, jednak powinno mieć ono możliwość modulacji mocy nominalnej urządzenia. Atutem dobrego kotła będą także zdolność do automatycznego czyszczenia, odpowiednio duża powierzchnia grzejna pieca (ogranicza temperaturę spalin, a zatem oszczędza paliwo) oraz inteligentny panel sterujący, współpracujący z domowymi elementami instalacji grzewczej – zaworami, zewnętrznymi czujnikami temperatury, termostatami pomieszczeniowymi itp. Należy również pamiętać o doborze odpowiedniego rodzaju komina i jego średnicy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *