Popularność kotłów na pellet [http://ekogren.pl/produkty-kategoria/7/kotly-na-pelety] w Polsce systematycznie rośnie, szczególnie w obliczu zanieczyszczenia powietrza pochodzącym ze spalania węgla pyłem zawieszonym i węglowodorami aromatycznymi. Dlatego właśnie coraz więcej osób decyduje się na ogrzewanie swoich domostw tego typu opałem. W dotychczasowych artykułach zajmowaliśmy się doborem kotła opalanego pelletem, a odpowiedniego do określonych warunków. W niniejszym artykule skupimy się więc na samym paliwie. Oto pellet i jego rodzaje.

Przypomnijmy: pellet jest opałem produkowanym z odpadów roślinnych, drzewnych lub z roślin odnawialnych (łuski słonecznika, owsa, prosa, pestki owoców, wierzba, trawy itp.) w formie biomasy. Powstaje w kontrolowanych warunkach wskutek wysokociśnieniowego prasowania i wyciskania z masy trocinowej granulek lub śrucin o określonej wielkości, zazwyczaj w przedziale 6-8 mm. Pellet to paliwo o zerowym indeksie emisji dwutlenku węgla, bardzo niskiej emisji substancji toksycznych i stosunkowo wysokiej kaloryczności (około 19 MJ/kg), spala się dokładnie i z niewielką ilością popiołu. Jako, że pochodzi w zasadzie z odpadów, jego cena jest dosyć atrakcyjna w porównaniu do tradycyjnych źródeł energii (węgiel, gaz ziemny i LPG, olej opałowy). Najpopularniejszy na rynku rodzaj pelletu to pellet drzewny. Jakie powinien mieć cechy?

Pellet drzewny: cechy charakterystyczne

Dobrej jakości pellet drzewny powinien charakteryzować się następującymi cechami: być gładki w fakturze, nie zawierać zbyt dużej ilości pyłu drzewnego, mieć jednakowej niemal wielkości granulki oraz… tonąć w wodzie. Paliwo to powinno mieć także charakterystyczny, dobrze wyczuwalny zapach drewna (zwłaszcza podczas spalania) i jednolity kolor drewna oraz pozostawiać po sobie mało popiołu (kilka kg na spaloną tonę granulatu). Jeśli jest inaczej, to opał prawdopodobnie zawiera dodatki farb, lakierów, impregnatów i innych substancji chemicznych. Masa własna dobrej jakości pelletu drzewnego powinna oscylować w granicach 0,6-0,7 kg/l, zaś wilgotność w granicach 12-15 %. Powyżej tej wartości pellet będzie się rozpadać w rękach.

Rodzaje pelletu

Wspominaliśmy już wstępnie o rodzajach pelletu. Pierwszy typ jego podziału dotyczy materiału wykonania: na rynku dostępne są pellety drzewne, pellety ze słomy, biomasy, łusek, pestek i innych odpadów. Największa wartość opałową, a przez to największą popularność mają pellety drzewne. Wykorzystywane są zazwyczaj do ogrzewania budynków jednorodzinnych (w automatycznych kotłach na pellet), ale również obiektów publicznych. Pellety z biomasy, słomy itp. zazwyczaj używane są w przemyśle energetycznym, w produkcji i rolnictwie oraz również do ogrzewania budynków użyteczności publicznej.

Pellet można też podzielić ze względu na wielkość: przemysłowy zazwyczaj jest większej długości niż tradycyjny drzewny; jego zastosowanie w domowym kotle może spowodować blokadę podajnika opału, ponadto pozostawiać po sobie będzie większe ilości popiołów, szlaki czy nagaru. Wartość opałowa takiego pelletu również jest niższa od tradycyjnego pelletu drzewnego, tak samo jak jego cena za tonę.

Kolejną kwestią, ma którą wreszcie warto zwrócić uwagę, jest jakość pelletu. Związana jest ona zazwyczaj z wysokością ceny oraz koniecznością posiadania przez opał certyfikatu jakości. Co to oznacza? Wysokiej jakości pellet drzewny musi spełnić określone kryteria, by zostać certyfikowanym opałem: powinien mieć wysoką wartość opałową, nie zawierać sztucznych dodatków i pierwiastków ciężkich, dawać po spaleniu określoną ilość popiołów, zawierać niewielką tylko ilość pyłu, mieć daną wilgotność itp. Niestety, na rynku znajdziemy kilka rodzajów certyfikacji, zatem przeciętny użytkownik szukający najlepszego pelletu może się czuć się zagubiony w tym gąszczu oznaczeń. Polska norma odnosząca się jakości pelletu (i ogólnie biomasy) to PN-EN 14961:2011, ale równie często spotykana jest niemiecka DIN i DINplus oraz ENplus – certyfikacja Europejskiego Stowarzyszenia Pelletu, dzieląca dodatkowo opał na klasy A1, A2 i B. By to wszystko uprościć – w ofercie znajdziemy pellet bezklasowy, stosowany zazwyczaj w przemyśle i produkowany bez przestrzegania rygorów, następnie pellety spełniające normy DIN EN A1 i lub A2, ale bez certyfikatu, ponadto pellet certyfikowany w jakości DIN EN A2 i (najczęściej spotykany rodzaj) i pellet o jakości potwierdzonej certyfikatem DIN PLUS (DIN EN A1). Ten ostatni to najlepszy jakościowo, najbardziej wydajny i ekologiczny gatunek peletu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *